23 Грудня, 2024


 Міжнародний досвід для здорового майбутнього школярів. У Києві відбувся перший Європейський регіональний саміт шкільного харчування. Черкащина на цьому заході представила власний досвід впровадження реформи шкільного харчування. Про це інформують в управлінні освіти і науки ОВА.

Саміт зібрав близько 500 учасників. Подія проходила на двох сценах і включала експо-зону, де представили 40 проєктів з різних регіонів України.

Черкащину на заході представляли заступник начальника ОВА Олександр Шамрай і делегати від громад Умані, Сміли та Черкас. Напрацювання у напрямку розвитку шкільного харчування представили фахівці департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради.  

 Під час заходу перша леді Олена Зеленська разом із міністром освіти і науки Оксеном Лісовим та міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком презентувала реформу шкільного харчування.

– Їжа – значна складова успіхів у навчанні й житті, – наголосила перша леді. – Тому найперше ми зібрали за одним столом одночасно багато різних інституцій і почали діяти, крок за кроком. Сьогодні я пишаюся тим, що всупереч війні відбулося оновлення стандартів і нормативної бази, модернізуються старі кухні та їдальні, побудовано першу фабрику-кухню. Сотні кухарів та управлінців підвищують свою кваліфікацію. Якісне й корисне харчування з’являється навіть там, де учні роками не мали доступу до гарячих обідів.

Саміт став важливою платформою для розробки стратегій у шкільному харчуванні, що забезпечить дітям доступ до якісної їжі та підтримає місцеві економіки. Шкільне харчування стає частиною глобальної стратегії сталого розвитку завдяки зусиллям європейських країн та міжнародних партнерів.

Довідково:

  • Черкаська область реалізує програму реформування шкільного харчування до 2029 року.
  • 99,5% шкіл області мають базову модель організації харчування, 0,5% — опорну.
  • Харчові норми виконуються на 90%, меню оновлено в усіх школах.
  • Система НАССР діє у 100% харчоблоків шкіл області.
  • Середня вартість харчування на учня в області — 46 грн.
  • 87% учнів отримують харчування, з них 75% — гаряче.
  • 67 шкіл у 17 громадах беруть участь у проєкті Всесвітньої продовольчої програми ООН для підтримки харчування учнів 1-4 класів.
  • Держава виділила 87,6 млн грн субвенцій для забезпечення гарячим харчуванням учнів молодших класів.
  • У Черкаській області створюють кулінарний хаб для навчання кухарів шкільних їдалень.
  • Видано 1,5 тисячі навчальних посібників із здорового харчування для шкіл області.
  • На ремонт 8 харчоблоків виділено 38 млн грн субвенції.

Введіть який-небудь текст …

Джерело: сайт ck-oda.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *